Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (47 głosów)1 kg
udek z kurczaka1 kg udźca z
indyka15 dag
marchwi10 dag
pietruszki10 dag
grzybów suszonych1
liść laurowykilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprz20 dag
pistacji20 dag
cebuli200 ml
oleju1/2 kg
wątróbek drobiowych4
jajka100 ml
śmietany 36-proc.
imbir mielony i
gałka muszkatołowasos sojowy15 ml
koniakumasło do foremekPasztet drobiowy wielkanocny - sposób przygotowania:
Mięsa,
marchew,
pietruszkę i namoczone wcześniej
grzyby oczyść, umyj i razem z
liściem laurowym,
zielem angielskim, szczyptą
soli i
pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości
wody, tak aby podczas gotowania prawie cała
woda wyparowała. Gdy
mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia.
Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły.
Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na
oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane
wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone
mięso obierz z kości i przepuść dwa
razy przez maszynkę razem z warzywami,
wątróbką i
cebulą. Do masy wbij
jajka, dodaj
śmietanę,
pistacje i
przyprawy:
imbir, gałkę ,
sól,
pieprz i
sos sojowy. Na końcu wlej
koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę
wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli
wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać
pistacjami.Pasztet wiejskiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu