ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka z kurczaka 1 kilogramów
idziec z indyka 1 kilogramów
marchewka 150 gramów
pietruszka 100 gramów
grzyby suszone 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pistacje 200 gramów
cebula 200 gramów
olej 200 mililitrów
wątróbki drobiowe 500 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 100 mililitrów
imbir mielony według uznania
gałka muszkatałowa według uznania
sos sojowy według uznania
koniak 15 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
masło według uznania
Wykonanie:
Umyte mięso, oczyszczoną marchewkę, pietruszkę oraz wcześniej namoczone grzyby zalać niewielka ilością wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu tak, by podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić do ostygnięcia.
Obrane pistacje chwilę gotować, aby zmiękły. Oczyszczona cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone wątróbki i smażyć kilka minut.
Ostudzone, obrane z kości mięso zmielić 2 razy z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy dodać gęstą śmietanę, wbić jajka, dodać imbir, pistacje, sos sojowy, koniak. Mieszając, doprawić do smaku solą, gałka oraz pieprzem. Ew. dodać trochę wywaru mięsnego. Przełożyć masę do wysmarowanych masłem foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej ok. 2 godziny w 250 stopniach.
Ostudzony pasztet wyjąć z foremek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12143/Pasztet-drobiowy