Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
udka z kurczaka 1 kilogramów
idziec z
indyka 1 kilogramów
marchewka 150 gramów
pietruszka 100 gramów
grzyby suszone 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pistacje 200 gramów
cebula 200 gramów
olej 200 mililitrów
wątróbki drobiowe 500 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 100 mililitrów
imbir mielony według uznaniagałka muszkatałowa według uznania
sos sojowy według uznania
koniak 15 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
masło według uznaniaWykonanie:Umyte
mięso, oczyszczoną
marchewkę,
pietruszkę oraz wcześniej namoczone
grzyby zalać niewielka ilością
wody. Dodać
listek laurowy,
ziele angielskie, szczyptę
soli oraz
pieprzu i gotować na wolnym ogniu tak, by podczas gotowania prawie cała
woda wyparowała. Gdy
mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić do ostygnięcia.Obrane
pistacje chwilę gotować, aby zmiękły. Oczyszczona
cebulę pokroić w plastry i zeszklić na
oleju. Dodać oczyszczone
wątróbki i smażyć kilka minut.Ostudzone, obrane z kości
mięso zmielić 2
razy z warzywami,
wątróbką i
cebulą. Do masy dodać gęstą
śmietanę, wbić
jajka, dodać
imbir,
pistacje,
sos sojowy,
koniak. Mieszając, doprawić do smaku
solą, gałka oraz
pieprzem. Ew. dodać trochę
wywaru mięsnego. Przełożyć masę do wysmarowanych
masłem foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli
wodnej ok. 2 godziny w 250 stopniach.Ostudzony pasztet wyjąć z foremek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: