ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka z kurczaka 1 kilogramówidziec z indyka 1 kilogramówmarchewka 150 gramówpietruszka 100 gramówgrzyby suszone 100 gramówliść laurowy 1 sztukziele angielskie 4 ziarnapistacje 200 gramówcebula 200 gramówolej 200 mililitrówwątróbki drobiowe 500 gramówjajka 4 sztukśmietana 100 mililitrówimbir mielony według uznaniagałka muszkatałowa według uznaniasos sojowy według uznaniakoniak 15 mililitrówpieprz według uznaniasól według uznaniamasło według uznaniaWykonanie:Umyte mięso, oczyszczoną marchewkę, pietruszkę oraz wcześniej namoczone grzyby zalać niewielka ilością wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu tak, by podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić do ostygnięcia.Obrane pistacje chwilę gotować, aby zmiękły. Oczyszczona cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone wątróbki i smażyć kilka minut.Ostudzone, obrane z kości mięso zmielić 2 razy z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy dodać gęstą śmietanę, wbić jajka, dodać imbir, pistacje, sos sojowy, koniak. Mieszając, doprawić do smaku solą, gałka oraz pieprzem. Ew. dodać trochę wywaru mięsnego. Przełożyć masę do wysmarowanych masłem foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej ok. 2 godziny w 250 stopniach.Ostudzony pasztet wyjąć z foremek.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: