ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

nazwa

Wykonanie

Pasztet, który upiekłam jest lekki, nietłusty i delikatny. Moim zdaniem jest idealny dla małych dzieci i osób, które nie mogą jeść rzeczy ciężkostrawnych. W przygotowaniu jest nieskomplikowany. A przygotowując go jednocześnie możemy ugotować sobie rosołek.
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
udziec z indyka (około 800 g)
3 marchewki
3 pietruszki
duża cebula
5-6 listków
kilka nasion ziela angielskiego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
około 2 szczypty zmielonego imbiru
4 jajka
Mięso oczyszczamy i zalewamy zimną wodą (ja użyłam 3 litry ponieważ robiłam bulion).
Dodajemy ziele i liście laurowe, pieprz świeżo zmielony i odrobinę soli. Warzywa obieramy . C ebulkę podpalamy na ogniu i wszystkie wrzucamy do mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości, wyjmujemy je razem z warzywami i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwa razy.
Do zmielonej masy dodajemy sól (ja dodałam 2 łyżeczki), pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Całość mieszamy. Sprawdzamy czy mięso jest odpowiednio przyprawione i mieszamy z jajkami.
Przekładamy do foremek. Można użyć jednorazowe, aluminiowe. Tutaj odpowiednie były 3 sztuki o wymiarach 8/18 cm. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, do momentu, aż wierzch lekko się zrumieni, a brzegi odejdą od formy. Ja piekłam przez około godzinę w temp.180 C, pod koniec zwiększyłam temp. do 200C.
Po upieczeniu, kiedy pasztet będzie letni, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/04/pasztet-drobiowy.html