Wykonanie
Pasztet, który upiekłam jest lekki, nietłusty i delikatny. Moim zdaniem jest idealny dla małych dzieci i osób, które nie mogą jeść rzeczy ciężkostrawnych. W przygotowaniu jest nieskomplikowany. A przygotowując go jednocześnie możemy ugotować sobie rosołek.Składniki:4 ćwiartki z
kurczakaudziec z
indyka (około 800 g)3
marchewki3
pietruszkiduża
cebula5-6 listkówkilka nasion
ziela angielskiegosólpieprz1/2 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowejokoło 2 szczypty zmielonego
imbiru4
jajkaMięso oczyszczamy i zalewamy zimną
wodą (ja użyłam 3 litry ponieważ robiłam
bulion).Dodajemy ziele i
liście laurowe,
pieprz świeżo zmielony i odrobinę
soli. Warzywa obieramy . C
ebulkę podpalamy na ogniu i wszystkie wrzucamy do
mięsa.Kiedy
mięso jest miękkie i odchodzi od kości, wyjmujemy je razem z warzywami i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwa
razy.Do zmielonej masy dodajemy
sól (ja dodałam 2 łyżeczki),
pieprz,
gałkę muszkatołową i
imbir. Całość mieszamy. Sprawdzamy czy
mięso jest odpowiednio przyprawione i mieszamy z
jajkami.Przekładamy do foremek. Można użyć jednorazowe, aluminiowe. Tutaj odpowiednie były 3 sztuki o wymiarach 8/18 cm. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, do momentu, aż wierzch lekko się zrumieni, a brzegi odejdą od formy. Ja piekłam przez około godzinę w temp.180 C, pod koniec zwiększyłam temp. do 200C.Po upieczeniu, kiedy pasztet będzie letni, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.