Wykonanie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym
stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i
potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju
mięs. Czasami gdy mam odrobinę
dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet ma niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez
dziczyzny. Oczywiście rodzaje
mięs można dobierać według gustu i na przykład
łopatkę zastąpić
karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać
wywaru powstałego w trakcie gotowania
mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy.
Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam
wodą i mam wspaniały
bulion.
Składniki na 3 keksówki:500 g
łopatki wieprzowej500 g pręgi lub
łopatki wołowej500 g
piersi z kurczaka lub
indyka500 g podgardla500 g
wątróbki wieprzowej3
kajzerki2 duże
cebule3 małe
marchewki1
pietruszkaparę
suszonych grzybów3
listki laurowe12 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu3
jajka1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
imbirusólpieprzWykonanie:
Mięso, oprócz
wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw,
grzybów, ziela, listów i
pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy
wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut.
Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy.
Bułki moczymy w wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2
razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy
jajka,
przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania
chleba.Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową.