ßßß Cookit - przepis na Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet. Czasami jak mam mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.
Proporcje na 4 foremki po 500 g
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika
500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej
500 g podgardla
1 garść suszonych grzybów
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek jałowca
2 jajka
2 bułki kajzerki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 , 5 łyżeczki mielonego jałowca
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
pieprz
sól
plasterki słoniny
Wykonanie:
Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.
Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.
Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny.
Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pasztet-z-dzika.html