Wykonanie
chyba dzisiaj jest jakiś
pasztetowy dzień :) u Pyzy widzę pasztet, piekę go i ja :) będzie to pierwszy w moim życiu pasztet i mam nadzieję że się uda. Właśnie grzeję piekarnik (gamoń ze mnie, bo mogłam go zagrzać wcześniej i pasztet już by się piekł. Podstawą pasztetu jest
królik, a ponieważ ma on chude
mięso dodałam jeszcze podgardla,
karkówki i obowiązkowo
wątróbki, ciekawa jestem co z niego wyjdzie, w każdym razie trzymajcie kciukipotrzebne składniki:około1 kg
mięsa z królika (nie ważyłam, ale podejrzewam, że mogło być i więcej :),około 500 g podgardla,około 500 g
karkówki,około 500 g
wątróbki,2-3
marchewki,1
pietruszka,1
seler,1-2
cebule,3
ziela angielskie,3
liście laurowe,2-3
bułki,3-4
jajka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
smalec,
bułka tarta.
Mięso obgotowujemy z warzywami,
liściem laurowym i
zielem angielskim, pod koniec gotowania dodajemy
wątróbkę.
Mięso studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki,
mięso z królika oddzielamy od kości.W wywarze z
mięsa moczymy
bułki, następnie delikatnie je odciskamy.Wszystkie składniki mielimy w maszynce o drobnym sitku (niektórzy
mielą 2-3
razy ale ja stwierdziłam, że raz wystarczy).Powstałą masę doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, dodajemy
jajka i dokładnie wyrabiamy.Foremki smarujemy
smalcem, wysypujemy
bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180stopni
A oto i zdjęcia gotowego pasztetu :)
Jutro planuję robić bigos i piec
karkówkę i
schab, a jak Wasze przygotowania do świąt?przepis bierze udział w akcji