Wykonanie
Moja mama robi bajeczny pasztet. Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie". Zajadają się dzieci i dorośli. Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej
pory jakoś nie wyszło. Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?
Składniki:800 g
łopatki /
karkówki500 g
wołowiny500 g podgardla lub
surowego boczku200 g
wątróbki wieprzowej3
cebulesól,
pieprz,
gałka muszkatołowa2
marchewki2
pietruszkikawałek
selera2 - 3
liście laurowyziele angielskie5 nieświeżych, podsuszonych
bułek8
jajekWykonanie:
Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać
wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad
mięso. Dodać
przyprawy (liść, ziele) i warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż
mięso zacznie się rozpadać. Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z
mięsem i
wodą włożyć
bułki. Wszystko zmielić (można mielić też samo
mięso z
bułkami, bez warzyw). Wymieszać razem z
jajkami i doprawić
solą,
pieprzem i gałką.2 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży
mięso w keksówce).