ßßß Cookit - przepis na Pasztet

Pasztet

nazwa

Wykonanie

Moja mama robi bajeczny pasztet. Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie". Zajadają się dzieci i dorośli. Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło. Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?
Składniki:
800 g łopatki / karkówki
500 g wołowiny
500 g podgardla lub surowego boczku
200 g wątróbki wieprzowej
3 cebule
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 - 3 liście laurowy
ziele angielskie
5 nieświeżych, podsuszonych bułek
8 jajek
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na większe kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby było 1 - 2 cm ponad mięso. Dodać przyprawy (liść, ziele) i warzywa. Gotować około 2 godziny pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać. Wyciągnąć ziele i liść i do garnka z mięsem i wodą włożyć bułki. Wszystko zmielić (można mielić też samo mięso z bułkami, bez warzyw). Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.
2 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/03/Pasztet.html