Wykonanie
Składniki
kurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)
karkówka, 500 g
boczek surowy, 300 g
marchewka, 2 średnie
pietruszka, 1 sztuka
seler, 1/4 sztuki
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 6 ziaren
pieprz, 8 ziaren
cebula, 1 duża
bułka namoczona w rosole, 1 sztuka
jajka, 4 duże
sól,
pieprzolej do smarowania formySposób przygotowania
Kurczaka podzielić na części.
Karkówkę i
boczek pokroić w paski.
Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną
wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele,
pieprz i
sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny.
Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.Zmielić
mięso (
kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu,
cebulę i
bułkę. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli. Zmielone
mięso i
żółtka przyprawić
solą i
pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z
białkami.Formę wysmarować
olejem. Przełożyć do niej
mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować
oliwą.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.