Wykonanie
Krokiety robię co jakiś czas, tym razem na prośbę
męża, który chodził za mną i mówił "napiłbym się barszczu" co oznacza zrób barszcz z krokietem. Poprosił, więc zrobiłam. Podczas " produkcji" zabrakło mi ciasta naleśnikowego, więc zawinęłam farsz w
papier ryżowy który miałam pod ręką, następnie w panierce obtoczyłam i na patelnię ;)). Myślałam że
będę jeść je sama, okazało się, że prawie nie czuć różnicy (zaskoczyło mnie to bardzo), więc i mąż się skusił. Są chrupiące na zewnątrz miękkie w środku. Polecam!
Składniki:
Mięso wieprzowe - 1,5 kgporcja rosołowa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka(do farszu)
sól,
pieprz - 1 czubata łyżeczka
olej do smażenia2-3
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiegomarchew,
pietruszka selerbułka tarta3
jajkaopakowanie
papieru ryżowegoWykonanie:Zaczynamy od gotowania
mięsa.Płuczemy
mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z
wodą, dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie, i gotujemy do miękkości.Dodajemy po chwili
marchew pietruszkę i
selerPo około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z
mięsa i skóry.Po kolejnej godzinie wyciągamy
mięso wieprzowe.Mielimy
mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się
mięsa podczas krojenia krokietów).
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego
mięsa(lub mielimy razem z
mięsem), dodajemy
jajko,
pieprz,
sól, łączymy wszystkie składniki.Zawijanie i smażenieNastępnie płaty
papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie(około 20sekund) przekładamy na deskę, papier po chwili będzie miękki.Nakładamy farsz i zawijamy krokiety.Obtaczamy w rozkłóconym
jajku,
bułce i jeszcze raz w
jajku i
bułcesmażymy na rumiano z każdej strony.Podajemy najlepiej z barszczem;)