ßßß
Cookit - przepis na Pasztet z szynkowara
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasztet z szynkowara
Składniki
Wątróbka wieprzowa
Surowy boczek
Łopatka
Jajko
Cebula
Bułka
Sól
Pieprz
Majeranek
Gałka muszkatołowa
Ziele angielskie
Liść laurowy
Olej
Wykonanie
0,5 kg
wątroby wieprzowej
0,5 kg
surowego boczku
20 - 30 dag
łopatki
2
jajka
1
cebula
mała czerstwa
bułka
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
3
ziela angielskie
1
listek laurowy
olej
Wątrobę umyć, sparzyć wrzącą
wodą
. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałki i podsmażyć na małej ilości
oleju
.Na tym samym
oleju
podsmażyć pokrojony
boczek
i posiekaną
cebulę
.
Łopatkę
ugotować w małej ilości
wody
do miękkości, z listkiem i
zielem angielskim
.Wątrobę,
boczek
,
cebulę
i
łopatkę
zmielić 3 krotnie. Do masy dodać rozmoczoną (w wywarze z
łopatki
)
bułkę
,
jajka
,
przyprawy
. Starannie wymieszać.Masę
mięsną
włożyć do
szynkowara
wyłożonego folią. Gotować w temp. 85-90 st. C około 90 minut. Po wystudzeniu pasztet wyjąć z
szynkowara
.
Źródło:
http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/pasztet-z-szynkowara.html
Przepisy powiązane
Pasztet
Pasztet
Pasztet
Pasztet
Pasztet
Składniki powiązane (0)