Wykonanie
Pasztet ten po raz pierwszy piekłam na Boże Narodzenie, był soczysty, miękki i na prawdę bardzo ale to bardzo smaczny...Sądzę, że
będę go piekła częściej ale tez i
będę wypróbowywać nowe przpeisy.Ten sprawdzony już jeden jest, a to najważniejsze;)Przepis pochodzi z książki pt. "Boże narodzenie przy
stole", którą nabyłam w okolicy świąt w Empiku w super promocji przy
kasie;)
Składniki:800g
karkówki lub
łopatki wieprzowej300g udźca indyczego bez kości200g
surowego boczku200g
wątróbek indyczych2
marchewki1
pietruszka1 średni
seler2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego2
goździki2 łyżki
oliwy2
cebule3 ząbki
czosnku2
bułki kajzerki3
jajka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
imbirupieprzsól3 łyżki
masłabułka tartaPrzygotowanie:
Karkówkę pokrój na 4 kawałki.Wszystkie
mięsa opłucz i osusz. Następnie włóż je (za wyjątkiem
wątróbki) wraz z obrana
marchewką,
pietruszką oraz
selerem do garnka i wlej tyle
wody, aby je przykryła.Dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie i
goździki. Gotuj około 50-60 minut, aż
mięso będzie miękkie.Wyjmij z
wywaru wszystkie składniki do ostygnięcia.
Cebulę i
czosnek drobno posiekaj i zeszklij na
oliwie.Następnie dorzuć
wątróbkę i obsmaż je przez kilka minut. Odstaw i ostudź.Ugotowane
mięso, warzywa,
wątróbkę i
cebulę zmiel w maszynce do mielenia.
Kajzerki namocz w wywarze z
mięsa, odciśnij i dodaj do masy.Całość zmiel jeszcze 2
razy.Dodaj lekko ubite
jajka oraz
przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj.Dwie keksówki nasmaruj
masłem, obsyp
bułka tartą, a następnie wypełnij przygotowaną masą.Piecz pasztet ok 90 minut w temp 180st C.Smacznego ;)