ßßß
SKŁADNIKI(300 g) udko z kurczaka(300 g) wołowina - szponder/antrykot(200 g) boczek surowy lub wędzonygarść wątróbki3 marchewki2 pietruszki1 seler1 cebulaliść laurowy3-4 ziarenek ziela angielskiegokilka ziarenek pieprzu1-2 czerstwe kajzerki100-150 g słoniny2-3 jajkasól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbirsmalecJAK TO ZROBIĆMięso bez wątróbki gotujemy do miękkości razem z warzywami, z zielem angielskim, liściem laurowym, z ziarenkami pieprzu - ok. godziny. Wątróbkę gotujemy oddzielnie, ok.10-15 minut.Mięso i warzywa studzimy, kroimy na małe kawałki. Wywar przecedzamy przez sito i moczymy w nim czerstwe kajzerki. Mięso, warzywa oraz namoczone bułki mielimy przez maszynkę do mięsa 3 razy, razem z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, a z białek ubijamy pianę, którą dodajemy na samym końcu. Konsystencja pasztetu musi być gęsta i mokra. W razie czego można dodać więcej żółtek/namoczonej bułki/ugotowanych warzyw. Masę pasztetową doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką.Foremki smarujemy grubo smalcem i wykładamy papierem do pieczenia, który też grubo smarujemy smalcem. Masę pasztetową wykładamy do blaszek do wysokości 3/4 blaszki, wyrównujemy. Kroimy cienkie paski słoniny i kładziemy na pasztet.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160*C, ok.80 minut.Studzimy, kroimy i jemy :) Smacznego :)


Biorę udział w akcji kulinarnej: