Wykonanie
Jest to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z
serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z
ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym
tymiankiem.Składniki:1-1,5 l rosołu z
kury6 dużych
cebul2 duże
marchewkigałka muszkatołowasól pieprzWykonanie:Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę
cebule i
marchewki. Gotujemy do miękkości.Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy
gałką muszkatołową i
pieprzem, w razie potrzeby również
solą. Chwilę gotujemy. Gotowe.Grzanki do zupy:
Bagietkę kroimy pod ukosem aby
chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek
sera i zapiekamy w piekarniku 180 C tak aby
chlebki się zarumieniły, a
ser roztopił.Smacznego