ßßß
Jest to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem.Składniki:1-1,5 l rosołu z kury6 dużych cebul2 duże marchewkigałka muszkatołowasól pieprzWykonanie:Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i marchewki. Gotujemy do miękkości.Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, w razie potrzeby również solą. Chwilę gotujemy. Gotowe.Grzanki do zupy:Bagietkę kroimy pod ukosem aby chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek sera i zapiekamy w piekarniku 180 C tak aby chlebki się zarumieniły, a ser roztopił.Smacznego