Wykonanie
Kto
śledzi mnie na portalach społecznościowych ten wie, że ta zupa króluje na moim talerzu. Od dłuższego czasu chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować naprawdę smaczną i pożywną zupę. Wiem, że ma ona swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy nazywają ją zupką dla dzieci. Jednak dzisiaj nie o nich…
Przy okazji współpracy z 42 RAW AND HAPPY postanowiłam poświęcić zupie marchewkowej troszkę więcej uwagi. Habżyki okazały się doskonałym dodatkiem do mojego ulubionego wiosennego obiadu.Jeśli jeszcze nie wiecie o czym mówię to już tłumaczę. Habżyki to zupełna nowość na polskim rynku. To innowacyjny
chleb lniany, niepieczony żywy, produkowany w 3 liniach
smakowych. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne
białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.Na
wywar:2 skrzydełka z
kurczaka2 listki
liścia laurowego3 kuleczki
ziela angielskiego1 opalona
cebulaNa zupę:4 duże
marchewkiŁyżeczka
gałki muszkatołowejSólPieprz100ml
śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Ugotuj
wywar w taki sam sposób jak zawsze, pamiętając o zalaniu
mięsa zimną
wodą i ściąganiu szumowin.Do klarownego
wywaru dodaj obraną i pokrojoną drobno
marchewkę.Gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywo zmięknie.Za pomocą blendera doprowadź zupę do konsystencji kremu i wlej
śmietankę.Dodaj
gałkę muszkatołową,
sól,
pieprz. Gotuj jeszcze chwilkę.Zupę podawaj z grzankami bądź spróbuj mojej propozycji.