ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

nazwa

Wykonanie

Kto śledzi mnie na portalach społecznościowych ten wie, że ta zupa króluje na moim talerzu. Od dłuższego czasu chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować naprawdę smaczną i pożywną zupę. Wiem, że ma ona swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy nazywają ją zupką dla dzieci. Jednak dzisiaj nie o nich…
Przy okazji współpracy z 42 RAW AND HAPPY postanowiłam poświęcić zupie marchewkowej troszkę więcej uwagi. Habżyki okazały się doskonałym dodatkiem do mojego ulubionego wiosennego obiadu.
Jeśli jeszcze nie wiecie o czym mówię to już tłumaczę. Habżyki to zupełna nowość na polskim rynku. To innowacyjny chleb lniany, niepieczony żywy, produkowany w 3 liniach smakowych. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.
Na wywar:
2 skrzydełka z kurczaka
2 listki liścia laurowego
3 kuleczki ziela angielskiego
1 opalona cebula
Na zupę:
4 duże marchewki
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
100ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ugotuj wywar w taki sam sposób jak zawsze, pamiętając o zalaniu mięsa zimną wodą i ściąganiu szumowin.
Do klarownego wywaru dodaj obraną i pokrojoną drobno marchewkę.
Gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywo zmięknie.
Za pomocą blendera doprowadź zupę do konsystencji kremu i wlej śmietankę.
Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Gotuj jeszcze chwilkę.
Zupę podawaj z grzankami bądź spróbuj mojej propozycji.
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/06/zupa-marchewkowa.html