Wykonanie
Składniki:3 ćwiartki z
kurczaka1/2 kg
surowego boczku400 g
wątróbki z
indykaduża
cebula1
marchewka1
pietruszka1
kajzerka6
jajekgałka muszkatołowa6 ziarenek
ziela angielskiego6 ziarenek
pieprzu czarnego3
listki laurowesól,
pieprzSposób przygotowania1. Ćwiartki z
kurczaka,
boczek,
wątróbkę umyć.2. Ćwiartki z
kurczaka z pokrojonym
boczkiem włożyć do dużego garnka Dodać
cebulę,
marchewkę i
pietruszkę,
ziele angielskie,
pieprz,
sól,
listki laurowe. Zalać
wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.3. Dodać
wątróbkę i gotować jeszcze 20 minut.4.
Mięso zmielić w maszynce razem z
marchewką,
pietruszką,
cebulą i
kajzerką. Dodać
żółtka i
białka ubite na sztywną pianę. Masę dokładnie wyrobić, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.5. Formę wysmarować
olejem i napełnić masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25 minut.
SMACZNEGO!