Wykonanie
Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne
mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś propozycja
schabu w warzywach. W ten sposób przyrządzony
schab nigdy nie będzie suchy.
Mięso jest kruche, mięciutkie, rozpływajace się w ustach i wyśmienite w smaku, dzięki dodatkowi aromatycznych warzyw.Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:4 kotlety wieprzowe (400-600 g)2
cebule2
marchewki1
pietruszka1
porćwiartka
selera , 2 ząbki
czosnku2
listki laurowe , 4-5 ziarenek
ziela angielskiego ,
sól ,
pieprz do smaku
3 łyżki
masła ghee lub
oleju1 łyżka
mąki do obtoczenia kotletów250 ml rosołu lub
wywaru warzywnegoSposób wykonania:
Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć
pieprzem.Obtoczyć w
mące i obsmażyć na
maśle na mocno rozgrzanej patelni.Obrać i pokroić w piórka
cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać
bulionem. Wrzucić ziele i
listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minutPodać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami . Smacznego!