Wykonanie
KopytkaSkładniki:50 dag
ziemniaków ugotowanych2
jajka3 szklanki
mąki tortowej4 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajka, dodać
mąkę, doprawić
solą i dokładnie wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Z ciasta uformować wałki i pokroić je na kawałki ok. 2 cm grubości. Kopytka włożyć na wrzątek z dodatkiem
soli i łyżki
oleju. Odcedzić, gdy wypłyną na wierzch.Gulasz warzywnySkładniki:1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2 duże
marchewki1 mała
pietruszkakawałek
selera2
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegosólpieprz1 łyżeczka
vegetyPrzygotowanie:Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i podsmażamy
cebulę, rozdrobniony
czosnek. Następnie dodajemy starte warzywa, mieszamy, doprawiamy
solem i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
vegetą i dusimy 15 minut, co jakiś czas mieszając.Na talerz wykładamy ugotowane kopytka. Na nie kładziemy przygotowany gulasz warzywny.SMACZNEGO!!!