Moim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska (przepis tutaj) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę.Dla dwóch osób:0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego1 duża marchewka1 mała pietruszkamały kawałek selera1 średni por1 duża cebula1 szklanka bulionu wołowego1 szklanka passaty pomidorowejliść laurowy, ziele angielskie,3 ząbki czosnkusól, pieprzolej do smażeniaMarchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz.Pora pokroić w pół plasterki a cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka.Mięso pokrojone w kostkę również podsmażyć i wrzucić do garnka.Wszystko zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie (ok. 4 ziaren) i gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodać passate pomidorową i gotować do miękkości mięsa.