ßßß Cookit - przepis na Domowa bulionetka warzywna

Domowa bulionetka warzywna

nazwa

Wykonanie

czwartek, 17 Sierpień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Domowa bulionetka warzywna czyli wegetariańska kostka rosołowa domowej roboty. Naprawdę rewelacyjna. Gotuję na niej prawie wszystkie zupy. Przygotowany z niej bulion nie wymaga już praktycznie żadnego solenia i doprawiania. Bulionetka warzywna nadaje się również do doprawiania sosów. Po rozcieńczeniu jest lekko mętna i ma ładny żółty kolor. Na litr zupy wystarczy łyżka naszej aromatycznej, warzywnej pasty. Składniki możecie lekko modyfikować, w zależności jaki smak lubicie. I uważajcie z lubczykiem, zbyt dużo lubczyku zdominuje smak waszej bulionetki.
Składniki:
100 g białej części pora
700 g marchewki
mały seler
300 g pietruszki
2 duże cebule
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (około 3 cm)
3-4 duże gałązki lubczyku (najlepszy jest taki kupiony na targu, nie doniczkowy)
15 ziarenek pieprzu (może być kolorowy)
15 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
250 g soli
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir trzemy na tarce. Przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Lubczyk (całe gałązki), liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy i sól blendujemy na gładką masę. Również przekładamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie mieszamy ponownie, stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, przez 50-60 minut, aż wszystko będzie miękkie. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce. Dzięki dużej zawartości soli, bulionetka nie zamarznie i będzie można bez problemu nabierać łyżką porcje masy.
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/domowa-bulionetka-warzywna