Wykonanie
czwartek, 17 Sierpień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Domowa bulionetka warzywna czyli wegetariańska
kostka rosołowa domowej roboty. Naprawdę rewelacyjna. Gotuję na niej prawie wszystkie zupy. Przygotowany z niej
bulion nie wymaga już praktycznie żadnego solenia i doprawiania. Bulionetka warzywna nadaje się również do doprawiania
sosów. Po rozcieńczeniu jest lekko mętna i ma ładny żółty kolor. Na litr zupy wystarczy łyżka naszej aromatycznej, warzywnej pasty. Składniki możecie lekko modyfikować, w zależności jaki smak lubicie. I uważajcie z
lubczykiem, zbyt dużo
lubczyku zdominuje smak waszej bulionetki.Składniki:100 g białej części
pora700 g
marchewkimały
seler300 g
pietruszki2 duże
cebule2
łodygi selera naciowego3 ząbki
czosnkukawałek
imbiru (około 3 cm)3-4 duże gałązki
lubczyku (najlepszy jest taki kupiony na targu, nie doniczkowy)15 ziarenek
pieprzu (może być kolorowy)15 ziaren
ziela angielskiego4
liście laurowe250 g
soliMarchew,
pietruszkę i
seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
imbir trzemy na tarce. Przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki
pora.
Lubczyk (całe gałązki),
liście laurowe,
ziele angielskie, pokrojony na mniejsze kawałki
seler naciowy i
sól blendujemy na gładką masę. Również przekładamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.Po godzinie mieszamy ponownie, stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, przez 50-60 minut, aż wszystko będzie miękkie. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce. Dzięki dużej zawartości
soli, bulionetka nie zamarznie i będzie można bez problemu nabierać łyżką porcje masy.