Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata
MarchewkaFot. Jarosław MadejskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1
kaczkakilka gałązek
tymianku1
liść laurowykilka ziaren
ziela angielskiegokilka ząbków
czosnkusólpieprz350 ml białego
wytrawnego winaRillette de canard - sposób przygotowania: Oczyszczamy
kaczkę z resztek
piór. Aby
pióra były lepiej widoczne, przeciągamy skórę nożem "pod włos". Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy udka od reszty korpusu, a korpus dzielimy na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi luzujemy, oddzielając
mięso od kości. Odkrawamy od
mięsa tłuszcz, kroimy w kostkę i wytapiamy na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodajemy wszystkie kawałki
kaczki,
tymianek,
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
czosnek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Zalewamy
winem, gotujemy kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż
mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Jeśli
kaczka była niezbyt tłusta, możemy dodać
smalec gęsi lub kaczy. Kiedy
mięso lekko przestygnie, dokładnie usuwamy wszystkie kości, liść, ziele,
czosnek i gałązki
tymianku.
Mięso rozdrabniamy na włókna, wkładamy z powrotem do wytopionego tłuszczu i mieszamy. Gotowe rillettes przekładamy do pojemniczka lub słoika i odstawiamy do schłodzenia. Rada: To po prostu smarowidło z
kaczki, coś
między pasztetem a
smalcem. Tak czy inaczej: tłusta bomba energetyczna przyrządzona zgodnie ze starą alzacką tradycją. Rillettes służy zwykle do smarowania
pieczywa, ale świetnie nadaje się też do faszerowania warzyw.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu