Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Mr. & Mrs. Sandman
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)10 - 15
młodych marchewek750 g pokrojonej w kostkę dyni500 ml
bulionu warzywnego20 g
pistacji100 g
topionego serka śmietankowegosól i
pieprzząbek
czosnkutymianeklistek laurowysłodka paprykaew. prażone
płatki migdałówKrem
dyniowo -
marchewkowy z
pistacjami - sposób przygotowania: Zagotowujemy
bulion. Lubimy gęste kremy, stąd taka ilość
bulionu - jeśli preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość.
Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się
bulionie wraz z
listkiem laurowym i ząbkiem
czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię i gotujemy dalej. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy
listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem. By zapewnić aksamitność, dodajemy
serek, następnie przyprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu,
tymianku i
papryki.
Słodycz warzyw przełamujemy słonymi
pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy do
pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że
serek odpowiednio się rozpuścił. Do zupy doskonale pasują
płatki migdałów - jeśli macie je w pobliżu, warto je uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i dodać do kremu - chrupanie podczas degustacji jest dozwolone :) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma
pistacjami.Pożegnanie z
dyniąJesień to czas, kiedy wyjątkowo chętnie jemy kremowe zupy.
Dyniowo-marchewkowa rozgrzewa, syci i czaruje kolorem. Polecają Mr. & Mrs. Sandman . Krem
dyniowo -
marchewkowy z
pistacjami 10 - 15
młodych marchewek 750 g pokrojonej w kostkę dyni 500 ml
bulionu warzywnego 20 g
pistacji 100 gPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu