Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Mr. & Mrs. Sandman
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)ok. 2 litrów
bulionu warzywnego5
łodyg selera naciowego1
cebula3 średniej wielkości
pomidory lub puszka
pomidorów pelatti2
marchewki2 duże
czerwone papryki1
papryczka chilliziarna z 1 ugotowanej
kolby kukurydzyłyżka
przecieru pomidorowego4 ząbki
czosnkuoliwa2 łyżki
masłasólpieprzszczypta
słodkiej paprykido podania: garść uprażonych pestek z dyni i
słonecznikałyżka startego
parmezanuZupa minestrone z pieczoną
papryką - przepis blogera - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
Paprykę należy umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na 4 duże kawałki. Wykładamy je na blachę, skrapiamy delikatnie
oliwą i umieszczamy w piekarniku na ok. 20 min. Gotowa będzie, gdy skórka pokryje ciemnymi plamami. Upieczoną
paprykę z gorącego piekarnika przekładamy wprost do próżniowego pojemnika. Po kilku minutach skórka zejdzie z łatwością, obraną
paprykę przez chwilę pozostawiamy samej sobie, zajmując się przygotowaniem zupy. Dobrze jest uzbroić się w duży garnek o szerokim dnie, rozgrzewamy w nim dwie łyżki
oliwy i dwie łyżki
masła.
Łodygi selera kroimy w plastry, po czym umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy je przez ok. 15 min na bardzo małym ogniu. W drugim garnku zagotowujemy
wodę, lekko solimy i przez 10 min. gotujemy w niej
kolbę kukurydzy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do
selera dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz posiekaną
cebulkę. Za pomocą obieraczki do warzyw,
marchewki ścieramy na cienkie paski i również umieszczamy w garnku.
Papryczkę chilli pozbawiamy pestek, kroimy w cieniutkie paski i umieszczamy w garnku z resztą warzyw. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do zeszklenia się
cebuli.
Pomidorki należy naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i umieścić w garnku. W przypadku, gdy używamy
pomidorków z puszki do zupy wlewamy również zalewę. Warzywa zalewamy
bulionem, dodajemy łyżkę
przecieru pomidorowego, pozbawioną skórki pieczoną
paprykę oraz ścięte przy pomocy
ostrego noża
ziarna kukurydzy. Zagotowujemy zupę, dodajemy szczyptę
soli, świeżo zmielonego
pieprzu oraz
słodkiej papryki, po czym pozwalamy jej się gotować na malutkim ogniu przez ok. 30 min. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy przez kilkanaście sekund
pestki dyni i
słonecznika. Przechowujemy je w szczelnym pojemniczku i używamy przy podawaniu zupy. Gorąca, gęsta, intensywna zupa idealnie wywiązuje się z roli pokrzepiacza
serc oraz przemarzniętych ciał. Posypujemy ją startym
parmezanem oraz uprażonymi pestkami.Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu