Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Honorata Piwowarska
Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 czubate łyżeczki koncentratu
bulionowego warzywnego1 pęczek
bazylii150 ml
oliwy100 g mrożonego
bobu100 g mrożonego
groszku1 mała
cebula2 ząbki
czosnku80 g
masła180 g
ryżu arborio100 ml białego
wytrawnego wina50 g startego
parmezanusól i
pieprzRisotto z
bobem,
groszkiem i
bazyliową oliwą - sposób przygotowania: Koncentrat
bulionowy warzywny rozpuszczamy w 2 litrach
wody. Odrywamy listki
bazylii od łodyżek. Wkładamy je do rondelka i wlewamy
oliwę. Podgrzewamy, a gdy zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy, przecedzamy na sicie przez gazę. Ostawiamy.
Bób i
zielony groszek chwilę blanszujemy, odcedzamy.
Cebulę i
czosnek obieramy, siekamy, szklimy w rondlu na łyżce
masła. Wsypujemy opłukany
ryż. Smażymy do momentu, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy
wino, gotujemy chwilę, aż odparuje. Często mieszając, dusimy, wlewając po chochli ciepłego
wywaru, ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje (w
sumie będzie 8-9 chochli). Po około 15 minutach
ryż powinien być miękki. Dodajemy
bób i
groszek, chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
parmezan i dodajemy resztę
masła, mieszamy. Przyprawiamy. Polewamy
oliwą bazyliową.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu