ßßß Cookit - przepis na Risotto z bobem, groszkiem i bazyliową oliwą

Risotto z bobem, groszkiem i bazyliową oliwą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Honorata Piwowarska
Natalia Nowak-Bratek
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 czubate łyżeczki koncentratu bulionowego warzywnego
1 pęczek bazylii
150 ml oliwy
100 g mrożonego bobu
100 g mrożonego groszku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
80 g masła
180 g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
50 g startego parmezanu
sól i pieprz
Risotto z bobem, groszkiem i bazyliową oliwą - sposób przygotowania: Koncentrat bulionowy warzywny rozpuszczamy w 2 litrach wody. Odrywamy listki bazylii od łodyżek. Wkładamy je do rondelka i wlewamy oliwę. Podgrzewamy, a gdy zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy, przecedzamy na sicie przez gazę. Ostawiamy. Bób i zielony groszek chwilę blanszujemy, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy w rondlu na łyżce masła. Wsypujemy opłukany ryż. Smażymy do momentu, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy chwilę, aż odparuje. Często mieszając, dusimy, wlewając po chochli ciepłego wywaru, ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje (w sumie będzie 8-9 chochli). Po około 15 minutach ryż powinien być miękki. Dodajemy bób i groszek, chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy parmezan i dodajemy resztę masła, mieszamy. Przyprawiamy. Polewamy oliwą bazyliową.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277708/risotto z bobem groszkiem i bazyliowa oliwa/p