ßßß Cookit - przepis na Risotto z doradą

Risotto z doradą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Virginie Germain
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto)
4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy
aby risotto było czerwone
bierzemy 1 szklankę czerwonego wina
np. Cabernet Sauvignon
i 3 szklanki bulionu)
1 posiekana cebula
4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem
tłuszcz do smażenia: 50 g masła i 4 łyżki oliwy
Risotto z doradą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętości.
Risotto z bekonem
Risotto ze szparagami
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-11952870/risotto z dorada/p