Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Virginie Germain
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)400 g
ryżu Arborio (specjalny
ryż do risotto)4 szklanki
bulionu warzywnego (jeśli chcemyaby risotto było czerwonebierzemy 1 szklankę
czerwonego winanp. Cabernet Sauvignoni 3 szklanki
bulionu)1 posiekana
cebula4 filety z dorady oprószone
solą i
pieprzemtłuszcz do smażenia: 50 g
masła i 4 łyżki
oliwyRisotto z doradą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy w rondlu 20 g
masła i 3 łyżki
oliwy. Na tłuszczu szklimy
cebulę. Wsypujemy
ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy
wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego
bulionu, gotujemy, mieszając, aż
ryż wypije
bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę
bulionu, i tak dalej, aż
bulion się skończy, a
ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę
masła, mieszamy. Na pozostałej
oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos
winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki
czerwonego wina z 3 łyżkami
cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętości.Risotto z
bekonemRisotto ze
szparagamiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu