ßßß Cookit - przepis na Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Sępkowska
Fot. Dorota Sępkowska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
300 gram grzybów leśnych
400 gram ryżu do risotto (np. arborio)
1 cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
litr rosołku warzywnego
5 grubych plasterków wędzonego boczku
garść natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki mascarpone
sól
pieprz
Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem - sposób przygotowania: Grzyby oczyścić pokroić na plasterki. Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut. Jak mamy małą patelnię to lepiej podzielić smażenie na 2 partie - chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić. Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu I odstawić. Posiekać cebulę na drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżke oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty (ok 2 minuty). Dodać wino i mieszać aż wyparuje. Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut. Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna. Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168551646/risotto z grzybami lesnymi i boczkiem/p