ßßß
Fot. Dorota SępkowskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 gram grzybów leśnych400 gram ryżu do risotto (np. arborio)1 cebula3 łyżki masła2 łyżki oliwy200 ml białego wytrawnego winalitr rosołku warzywnego5 grubych plasterków wędzonego boczkugarść natki pietruszki2 łyżki soku z cytryny2 czubate łyżki mascarponesólpieprzRisotto z grzybami leśnymi i boczkiem - sposób przygotowania: Grzyby oczyścić pokroić na plasterki. Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut. Jak mamy małą patelnię to lepiej podzielić smażenie na 2 partie - chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić. Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu I odstawić. Posiekać cebulę na drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżke oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty (ok 2 minuty). Dodać wino i mieszać aż wyparuje. Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut. Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna. Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu