ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)800 g polędwicy wołowej200 g wędzonego boczku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszki100 ml śmietanysól i pieprz do smakuMarynata:150 ml wina madeira50 ml soku z cytryny100 ml oliwykilka gałązek świeżego rozmarynuPortugalskie roladki z polędwicy - sposób przygotowania: Polędwicę wołową kroimy na cztery kawałki i rozbijamy delikatnie, jak na bitki. Mieszamy składniki marynaty, a następnie zalewamy nią mięso i odstawiamy na 8 godzin. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej poprosić o to w sklepie), owijamy nimi szczelnie wyjęte z marynaty mięso. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie po 2 min z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy mieszki. Umieszczamy w nich zgrillowane mięso, do środka wkładamy po odrobinie posiekanej cebuli, czosnku i natki pietruszki, wlewamy 2 łyżki marynaty, 2 łyżki śmietany. Zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu przez kolejne 5 min, następnie rozwijamy odrobinę folię i grillujemy jeszcze przez 2 min. Zjadamy ze smakiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu