ßßß Cookit - przepis na Pamoczka śmietanowa

Pamoczka śmietanowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Helena Baziuk
Fot. Agata Jakubowska
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pamoczka śmietanowa - składniki:
50 g słoniny
1 cebula
200 ml kwaśnej tłustej śmietany
sól
pieprz
Pamoczka śmietanowa - sposób przygotowania: Słoninę kroimy w kosteczkę, smażymy na silnym ogniu, po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż do zrumienienia. Dodajemy kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Tak przygotowaną pamoczkę można podawać do blinów i cepelinów. Pamoczka to coś pomiędzy sosem a współczesnym dipem. Podawano ją do blinów, każda gospodyni miała własny przepis. Pamoczka mogła być serowa, śmietanowa, z wołowiny lub kiełbasy. (Przepis Heleny Baziuk, wieś Blikany, powiat Oszmiana za "Przy Wileńskim Stole", Barbary Hołub)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601232/pamoczka smietanowa/p