ßßß Cookit - przepis na Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Andrzej Pałasz z Koszwał
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
opakowanie bobu
sól
cukier
pieprz
kawałek słoniny
1 cebula
Ciasto: 1 jajko
mąka
woda
szczypta soli
Pierogi z bobem - sposób przygotowania: Bób gotujemy do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy, a gdy nieco przestygnie, przepuszczamy wraz z łupinami przez maszynkę do mięsa. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy skwarki (trochę skwarek z tłuszczem odkładamy do polania pierogów), przesmażamy z posiekaną cebulką. Dodajemy do zmielonego bobu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Robimy ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i takiej ilości wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy pierogi zaczną wypływać. Układamy na półmisku, polewamy skwarkami.
Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-15126681/pierogi z bobem/p