ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami - składniki:1 peklowany ozór wołowy6 ziaren pieprzu1 listek laurowy2 szklanki wody1 łyżka soli1 pęczek włoszczyzny2 cebule5-6 dag mąki5-6 dag masła600 ml bulionu wołowego (może być przecedzony wywar z gotowania ozora)100 ml madery30 dag pieczarek1 łyżka soku z cytrynysólpieprzcukierOzór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami - sposób przygotowania: Ozór myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pozostawiamy na ogniu przez 2 godziny. Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, cebule obieramy. Dodajemy do ozora, gotujemy razem kolejną godzinę. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, nacinamy skórę na brzegach i zdejmujemy ją. Ozór kroimy w plastry i trzymamy w cieple. Robimy sos: mąkę zasmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje (10 min). Wlewamy maderę, zdejmujemy z ognia. Grzyby kroimy na ćwiartki, smażymy chwilę na suchej patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu