ßßß
 
            
         Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)Ciasto:15 dag zimnego masła2 filiżanki mąki3 łyżki cukru1 łyżeczka soli1/4 filiżanki wody3/4 filiżanki cukru3 jajka3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)Ciasteczka lemon curd - sposób przygotowania: Delikatną cytrynową masą można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubią smarować nią tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatkiFormę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką. Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.Pomysł na ciasteczka z ciasta francuskiegoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)Ciasto:15 dag zimnego masła2 filiżanki mąki3 łyżki cukru1 łyżeczka soli1/4 filiżanki wody3/4 filiżanki cukru3 jajka3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)Ciasteczka lemon curd - sposób przygotowania: Delikatną cytrynową masą można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubią smarować nią tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatkiFormę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką. Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.Pomysł na ciasteczka z ciasta francuskiegoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu