Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor mkozlowska
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 szklanka
cukru4 duże
jajka230 g
masłaszczypta
soli2 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia0.5 szklanki
mleka1
cytrynaBabka cytrynowa z
cukrem pudrem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. W osobnej misce wymieszać ze sobą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Pamiętajcie o przesianiu
mąki. Zetrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Ucieramy
masło do otrzymania puszystej masy. Dodajemy
cukier, porcjami. Oddzielamy
żółtka od
białek. Dodajemy po jednym
żółtku, miksując po każdym dodaniu. Teraz kolej na
skórkę z cytryny i sok. Dodajemy do masy. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sól) z
mlekiem. Miksujemy na małych obrotach. Ubijamy
białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser. Najpierw dodajemy trochę ubitych
białek do masy, a później resztę. Mieszamy drewnianą łyżką lub po prostu zwykłą. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Masa nie ma być dokładnie wymieszana. Dzięki
białkom cisto będzie bardziej puszyste i lekkie. Wysmarować foremkę keksówkę masłem/
olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia. Wystudzone ciasto prószymy
cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (
sok z cytryny 2 łyżki;
cukier puder 6 łyżek; 1 łyżka gorącej
wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu