ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa z cukrem pudrem

Babka cytrynowa z cukrem pudrem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor mkozlowska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 szklanka cukru
4 duże jajka
230 g masła
szczypta soli
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki mleka
1 cytryna
Babka cytrynowa z cukrem pudrem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Ucieramy masło do otrzymania puszystej masy. Dodajemy cukier, porcjami. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Teraz kolej na skórkę z cytryny i sok. Dodajemy do masy. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach. Ubijamy białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser. Najpierw dodajemy trochę ubitych białek do masy, a później resztę. Mieszamy drewnianą łyżką lub po prostu zwykłą. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Masa nie ma być dokładnie wymieszana. Dzięki białkom cisto będzie bardziej puszyste i lekkie. Wysmarować foremkę keksówkę masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia. Wystudzone ciasto prószymy cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (sok z cytryny 2 łyżki; cukier puder 6 łyżek; 1 łyżka gorącej wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163688965/babka cytrynowa z cukrem pudrem/p