ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Livance - składniki:2 dag świeżych drożdży2 dag cukru1 szklanka mlekaszczypta soli2 jajka5 dag mąkiDo smażenia:2 dag masłaLivance - sposób przygotowania: Do posypania: cukier puder, cukier wymieszany z cynamonem Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Dodaj pozostałe składniki, utrzyj mikserem na jednolite, dość gęste ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta, ostrożnie wlewaj na rozgrzane masło i smaż małe racuszki - z obu stron na złoty kolor. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę
. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Autorzy: Joseph Seeletso, Tomek Wojda, Anna Włodek Patelnia Le Creuset w okazje.info Livance to cienkie racuszki, popularne szczególnie na terenie CzechWięcej o LivancePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu