ßßß Cookit - przepis na Livance

Livance

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Livance
Autor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Livance - składniki:
2 dag świeżych drożdży
2 dag cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 jajka
5 dag mąki
Do smażenia:
2 dag masła
Livance - sposób przygotowania: Do posypania: cukier puder, cukier wymieszany z cynamonem Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Dodaj pozostałe składniki, utrzyj mikserem na jednolite, dość gęste ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta, ostrożnie wlewaj na rozgrzane masło i smaż małe racuszki - z obu stron na złoty kolor. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.
Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę
. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i do masy dodajemy pianę. Smażymy placuszki. Autorzy: Joseph Seeletso, Tomek Wojda, Anna Włodek Patelnia Le Creuset w okazje.info Livance to cienkie racuszki, popularne szczególnie na terenie Czech
Więcej o Livance
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940953/livance/p