ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Drożdżówki z malinami i kruszonką - przepis blogera - składniki:ciasto drożdżowe na 8 drożdżówek:1 szklanka mleka40 g świeżych drożdży100 g cukru500 g mąki pszennej80 g miękkiego masła1 jajkoszczypta soliok. 1.5 szklanki malin (poza sezonem mrożonychw sezonie - świeżych)kruszonka (duża porcja)70 g mąki krupczatki50 g cukru50 g miękkiego masłaDrożdżówki z malinami i kruszonką - przepis blogera - sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy krążki, a następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i w środku każdej drożdżówki robimy palcami wgłębienie. Maliny nakładamy do każdego dołka i posypujemy (obficie) kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 190 stopni.Kruszonka: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu