ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Bułeczki kaszubskie - składniki:5 dag drożdży50 dag mąki pszennej tortowejnieco mąki krupczatki2-3 jajka (zależy od wielkości)6-8 dag masła1 szklanka mleka3-7 łyżek cukru (więcej cukru jeśli bułki mają być słodkie)szczypta solido posmarowania: roztrzepane jajko lub masło albo olejdo posypania: cukier kryształ do bułek słodkich gruba sól do słonychBułeczki kaszubskie - sposób przygotowania: Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki tortowej. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Rozpuść i przestudź masło. Do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę tortową, dodaj sól, resztę cukru i jajka (powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieć, dosypując tylko tyle mąki krupczatki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 4-6 łyżek). Wlej ciepłe masło i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieć, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj jajkiem lub tłuszczem, posyp cukrem albo solą. Ponownie pozostaw na 15 minut do podrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C (nie włączaj termoobiegu) i piecz, aż bułki zrobią się rumiane.Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu