ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 gram drożdży600 gram przesianej mąki pszennej3/4 szklanki mleka2 jajka1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżki esencji waniliowejChałka drożdżowa - przepis blogera - sposób przygotowania: W makutrze (dużej misce) rozetrzeć drożdże z dwoma łyżkami cukru i zalać całość letnim mlekiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajka, resztę cukru i schłodzone roztopione masło oraz esencję waniliową i całość porządnie wyrabiamy rękami. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyciągamy ciasto z makutry i albo pleciemy chałkę (tak jak warkocz z trzech części) albo tak jak ja wkładamy do formy która ma wzór plecionki. Pamiętajmy, że formę trzeba wysmarować tłuszczem żeby ciasto nie przywarło. Formę wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 C i pieczemy chałkę do 30 minut. (chałka jeszcze urośnie wraz z rozgrzewaniem piekarnika). Wyciągamy z piekarnika i - uwaga - znika błyskawicznie na ciepło i na zimno. Smacznego!Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu