ßßß
 
            
         Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na formę o średnicy 22-23 cmCiasto:1.5 szklanki mąki4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli13-14 dag zimnego masła (3-4 dag masła można zastąpić gęsim smalcem)3 łyżki bardzo zimnej wodyOraz:50 dag suszonych śliwek (bez pestek)1 szklanka armaniaku lub koniaku1 duże jajko1/3 szklanki + 1 łyżka cukru1/4 szklanki przesianej mąki pszennej1 i 3/4 szklanki śmietany tortowej 36%cukier puder do posypaniaTarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem - sposób przygotowania: Robimy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Wrzucamy cały, pokrojony na kawałeczki, zimny tłuszcz, szybko wyrabiamy palcami kruszonkę. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy do średnicy 27 cm, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22-23 cm (powinna mieć zdejmowane boki, w przeciwnym razie lepiej użyć tortownicy). Odcinamy wystające brzegi ciasta, wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut 'na biało', usuwamy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, studzimy. Robimy nadzienie: śliwki zalewamy gorącym armaniakiem i czekamy 1-2 godziny, aż zmiękną. Osączamy, pozostawiając alkohol. Ubijamy jajko z 1/3 szklanki cukru. Po 2-3 minutach, gdy kogel-mogel będzie kremowy i gęsty, dodajemy mąkę i szklankę śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku, w którym moczyły się śliwki, ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczonym spodzie tarty układamy śliwki, zalewamy je przygotowaną masą, pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ubijamy resztę śmietany z łyżką cukru i mieszamy z 1-2 łyżkami śliwkowego armaniaku. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.Nieroby i smakosze
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na formę o średnicy 22-23 cmCiasto:1.5 szklanki mąki4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli13-14 dag zimnego masła (3-4 dag masła można zastąpić gęsim smalcem)3 łyżki bardzo zimnej wodyOraz:50 dag suszonych śliwek (bez pestek)1 szklanka armaniaku lub koniaku1 duże jajko1/3 szklanki + 1 łyżka cukru1/4 szklanki przesianej mąki pszennej1 i 3/4 szklanki śmietany tortowej 36%cukier puder do posypaniaTarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem - sposób przygotowania: Robimy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Wrzucamy cały, pokrojony na kawałeczki, zimny tłuszcz, szybko wyrabiamy palcami kruszonkę. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy do średnicy 27 cm, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22-23 cm (powinna mieć zdejmowane boki, w przeciwnym razie lepiej użyć tortownicy). Odcinamy wystające brzegi ciasta, wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut 'na biało', usuwamy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, studzimy. Robimy nadzienie: śliwki zalewamy gorącym armaniakiem i czekamy 1-2 godziny, aż zmiękną. Osączamy, pozostawiając alkohol. Ubijamy jajko z 1/3 szklanki cukru. Po 2-3 minutach, gdy kogel-mogel będzie kremowy i gęsty, dodajemy mąkę i szklankę śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku, w którym moczyły się śliwki, ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczonym spodzie tarty układamy śliwki, zalewamy je przygotowaną masą, pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ubijamy resztę śmietany z łyżką cukru i mieszamy z 1-2 łyżkami śliwkowego armaniaku. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.Nieroby i smakosze gęsta). Popijamy winem madiran lub innym czerwonym, byle krzepkim. Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem (na formę o średnicy 22-23 cm)Ciasto: 1,5 szklanki mąki 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 13-14 dag zimnego masła (3-4 dag masła można zastąpić gęsim smalcem) 3 łyżki bardzoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
gęsta). Popijamy winem madiran lub innym czerwonym, byle krzepkim. Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem (na formę o średnicy 22-23 cm)Ciasto: 1,5 szklanki mąki 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 13-14 dag zimnego masła (3-4 dag masła można zastąpić gęsim smalcem) 3 łyżki bardzoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu