Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
45 dag węgierek lub innych
śliwek6 sucharów
5 dag
masła40 dag
białego sera trzykrotnie mielonego
25 dag
cukru3
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej
140 ml
śmietany 18-proc.
sok i skórka otarta z 1
pomarańczySernik ze
śliwkami - sposób przygotowania: Suchary pokruszyć i wymieszać z
masłem. Masą wyłożyć ściśle formę do pieczenia średnicy 20 cm i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Ser rozdrobnić, dodać 14 dag
cukru, esencję
waniliową,
jajka,
śmietanę,
skórkę pomarańczową i zmiksować na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód z sucharów i piec 50 min. Pozostawić do wystygnięcia, następnie dobrze schłodzić. (najlepiej wstawić sernik na noc do lodówki).
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pozostały
cukier podgrzać z
sokiem pomarańczowym. Gdy się rozpuści, zagotować, dodać
śliwki, przykryć i dusić na wolnym ogniu 8-10 min. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz. Następnie wyjąć
śliwki,
syrop doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 min. Zalać
śliwki syropem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tuż przed podaniem ułożyć
owoce na wierzchu ciasta.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.
Zobacz też:
Domowe
sokiOprawa stołu