Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Iwaszkiewicz
Fot. BBSPoziom trudności: trudneRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Czarne risotto - składniki:1 kg świeżych kałamarnic (
kalmarów) lub mątw w całości3-4 ząbki
czosnku50 ml
oliwy200 g białej
cebuli3 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki1
liść laurowysólpieprz1-2
pomidory (albo łyżka
koncentratu pomidorowego)100-150 ml białego
wytrawnego wina30 dag
ryżu do risotta (np. arborio)600 ml
wywaru rybnego (lub
wody)do podania 1
cytrynaCzarne risotto - sposób przygotowania: Oczyszczamy
kalmary: usuwamy głowy, wnętrzności, ości, oczy i 'dzioby', znajdujące się pośrodku macek (z mątw trzeba też zdjąć skórę). Z wnętrza kałamarnic ostrożnie wyciągamy srebrzyste pęcherze z sepią (czernidłem), uważając, by ich nie przebić. Wyciskamy czernidło z dwóch pęcherzy do małej filiżanki, dodajemy kilka kropel
wody i mieszamy, tak by otrzymać gęstą pastę. Pozostałe pęcherze możemy zamrozić.
Kalmary wraz
mackami kroimy na kawałki o
boku 1 cm.
Czosnek siekamy i szklimy na
oliwie, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodajemy posiekaną
cebulę i dusimy 15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka i szklista. Wrzucamy
kalmary i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut - powinny być al dente i
mieć lekko złoty kolor. Dodajemy
natkę (trochę pozostawiamy do dekoracji),
liść laurowy,
sól oraz
pieprz i mieszamy. Po chwili dodajemy obrane ze skóry, pokrojone w kosteczkę
pomidory lub koncentrat. Wlewamy
wytrawne wino (można dodać też kieliszek
słodkiego wina prošek) i przez chwilę odparowujemy. Dodajemy opłukany na sitku
ryż oraz łyżkę
oliwy i smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy
wywar rybny (lub wrzątek), tak by pokryć
ryż, i gotujemy bez przykrycia, mieszając, aż będzie al dente. Jeśli
ryż wcześniej wchłonie cały płyn, dodajemy jeszcze 1/2 szklanki
wywaru lub
wody, mieszając od
spodu, by
ryż nie przywierał do garnka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy czernidło. Jeśli risotto jest za gęste, wlewamy więcej
wywaru lub
wody i łyżkę
oliwy. Podajemy posypane
natką i z cząstką
cytryny. Uwaga:
macki można ewentualnie usmażyć oddzielnie na
oliwie z
czosnkiem i udekorować nimi risotto na talerzu. Zamiast świeżych
kalmarów możemy użyć mrożonych oraz czernidła ze słoika lub suszonego, sprzedawanego w torebkach, ale smak nie będzie dokładnie ten sam. W maju i czerwcu w świeżej mątwie można znaleźć ikrę - będzie świetnym dodatkiem do sałatek lub
makaronu.Kucharz - odkrycie roku 2011
, ćwicząc na siłowni, albo spaceruje po poznańskim Starym Rynku.Panierowany
łosoś na czarnym risotto z sosem
kawiorowym (dla 1 osoby)Sos: 1 żółtko1/3 szklanki
śmietanki 30%odrobina
soku z cytrynypo 1/2 łyżeczki
kawioru czerwonego i czarnegosól i
cukier do smakuRisotto: 1 łyżka oliwy5 łyżek czarnego
ryżuCzarny rynek
dramatyzmu. Ale na domowy użytek wystarczą czarne elementy. Chyba że ktoś czuje się Lordem Vaderem lub żyje w rodzinie Addamsów. Czarne risotto 1,5 szkl.
ryżu venere 1
cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane ząbki
czosnku 4 łyżki
masła 1 szkl.
białego wina 3-4 szkl. gorącego
bulionu 2 łyżki atramentu zPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu