ßßß Cookit - przepis na Czarne risotto

Czarne risotto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Iwaszkiewicz
Fot. BBS
Poziom trudności: trudne
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Czarne risotto - składniki:
1 kg świeżych kałamarnic (kalmarów) lub mątw w całości
3-4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
200 g białej cebuli
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz
1-2 pomidory (albo łyżka koncentratu pomidorowego)
100-150 ml białego wytrawnego wina
30 dag ryżu do risotta (np. arborio)
600 ml wywaru rybnego (lub wody)
do podania 1 cytryna
Czarne risotto - sposób przygotowania: Oczyszczamy kalmary: usuwamy głowy, wnętrzności, ości, oczy i 'dzioby', znajdujące się pośrodku macek (z mątw trzeba też zdjąć skórę). Z wnętrza kałamarnic ostrożnie wyciągamy srebrzyste pęcherze z sepią (czernidłem), uważając, by ich nie przebić. Wyciskamy czernidło z dwóch pęcherzy do małej filiżanki, dodajemy kilka kropel wody i mieszamy, tak by otrzymać gęstą pastę. Pozostałe pęcherze możemy zamrozić. Kalmary wraz mackami kroimy na kawałki o boku 1 cm. Czosnek siekamy i szklimy na oliwie, pilnując, by nie zbrązowiał. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy 15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka i szklista. Wrzucamy kalmary i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut - powinny być al dente i mieć lekko złoty kolor. Dodajemy natkę (trochę pozostawiamy do dekoracji), liść laurowy, sól oraz pieprz i mieszamy. Po chwili dodajemy obrane ze skóry, pokrojone w kosteczkę pomidory lub koncentrat. Wlewamy wytrawne wino (można dodać też kieliszek słodkiego wina prošek) i przez chwilę odparowujemy. Dodajemy opłukany na sitku ryż oraz łyżkę oliwy i smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy wywar rybny (lub wrzątek), tak by pokryć ryż, i gotujemy bez przykrycia, mieszając, aż będzie al dente. Jeśli ryż wcześniej wchłonie cały płyn, dodajemy jeszcze 1/2 szklanki wywaru lub wody, mieszając od spodu, by ryż nie przywierał do garnka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy czernidło. Jeśli risotto jest za gęste, wlewamy więcej wywaru lub wody i łyżkę oliwy. Podajemy posypane natką i z cząstką cytryny. Uwaga: macki można ewentualnie usmażyć oddzielnie na oliwie z czosnkiem i udekorować nimi risotto na talerzu. Zamiast świeżych kalmarów możemy użyć mrożonych oraz czernidła ze słoika lub suszonego, sprzedawanego w torebkach, ale smak nie będzie dokładnie ten sam. W maju i czerwcu w świeżej mątwie można znaleźć ikrę - będzie świetnym dodatkiem do sałatek lub makaronu.
Kucharz - odkrycie roku 2011
, ćwicząc na siłowni, albo spaceruje po poznańskim Starym Rynku.Panierowany łosoś na czarnym risotto z sosem kawiorowym (dla 1 osoby)Sos: 1 żółtko1/3 szklanki śmietanki 30%odrobina soku z cytrynypo 1/2 łyżeczki kawioru czerwonego i czarnegosól i cukier do smakuRisotto: 1 łyżka oliwy5 łyżek czarnego ryżu
Czarny rynek
dramatyzmu. Ale na domowy użytek wystarczą czarne elementy. Chyba że ktoś czuje się Lordem Vaderem lub żyje w rodzinie Addamsów. Czarne risotto 1,5 szkl. ryżu venere 1 cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 szkl. białego wina 3-4 szkl. gorącego bulionu 2 łyżki atramentu z
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940037/czarne risotto/p