ßßß Cookit - przepis na Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tessa Capponi-Borawska
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3 łyżki oliwy
1 średnia cebula lub 3 dymki
1 ząbek czosnku
5 małych cukinii
1 duży pomidor albo 1 mała puszka pomidor ów w zalewie
sól
pieprz
1 łyżeczka posiekanych ziół (natki pietruszki ; tymianku lub majeranku)
9 jajek
Omlet z cukinią - sposób przygotowania: Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przez 10 minut. Dodajemy cukinię pokrojoną na cienkie talarki. Dodajemy pomidora (obranego i pokrojonego), sól, pieprz i zioła. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Lekko ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Wlewamy z powrotem na patelnię, przykrywamy szczelnie i gotujemy na wolnym ogniu, aż frittata będzie odchodzić od brzegów patelni. Jeżeli środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go ostrym nożem (albo jeszcze lepiej odsuwamy brzegi frittaty dużą łyżką, tak aby płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy się zetnie, lekko zrumieniamy pod górną grzałką w piekarniku, kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940623/omlet z cukinia/p