ßßß Cookit - przepis na Terrina w algach nori

Terrina w algach nori

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Paweł Kałuski
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 bulwy kopru włoskiego
300 ml oliwy z oliwek
120 ml anyżówki
2 czerwone papryki
5 małych cukinii
5 bakłażanów
1 główka czosnku
kilka gałązek tymianku
4 płaty alg nori
10 płatów żelatyny
sól
pieprz
Terrina w algach nori - sposób przygotowania: Z kopru usuwamy grube, zewnętrzne liście, kroimy go na ćwiartki i podsmażamy na 100 ml oliwy. Lekko solimy i dolewamy anyżówkę. Dusimy ok. 15 min. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, polewamy ją łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 100°C przez ok. 10 min. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wystygnięcia. Cukinie i bakłażany kroimy w plastry, podsmażamy na pozostałej oliwie z dodatkiem zmiażdżonych ząbków czosnku oraz tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy skórkę. Foremkę do terriny wykładamy folią aluminiową. Następnie układamy warstwami bakłażana, paprykę, fenkuła, cukinię, i na wierzchu jeszcze raz paprykę. Każdą warstwę przekładamy płatem alg nori i namoczonymi uprzednio dwoma płatami żelatyny, żelatynę kładziemy też na wierzchu. Przykrywamy formę i pieczemy terrinę w kąpieli wodnej, w 175°C przez ok. 20 min. Studzimy terrinę w temp. pokojowej, obciążając jej wierzch, aby warstwy dobrze się zespoliły. Gdy terrina wystygnie, wkładamy ją na 2 godz. do lodówki, po czym wyjmujemy ją na półmisek i kroimy w plastry. Serwujemy z sałatą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600968/terrina+w+algach+nori/p