ßßß
Fot. mia.zebrowskyCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 młodej cukinii1/3 bakłażana1/2 papryki czerwonej100 g bobu ugotowanego2 pomidory z puszki2 łyżki soku z pomidorów z puszki + łyżka ketchupu (ew. można zastąpić koncentratem)50 g makaronu pełnoziarnistego penne1 białko30 g mozzarellitymianekoreganomajeraneksól i pieprz do smaku wg uznaniaZdrowa zapiekanka prawie z Włoch wg Michaliny - sposób przygotowania: Gotujemy makaron ale tak, aby był trochę bardziej twardy niż al dente (pod wpływem pieczenia jeszcze zmięknie a ten na wierzchu zapiekanki stanie się fantastycznie chrupki). W tym czasie cukinię kroimy na tarce o grubych oczkach, posypujemy delikatnie solą i zostawiamy na chwilę aby puściła sok. Bakłażana kroimy w cienkie paseczki, to samo czynimy z papryką. Bób obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa mieszamy razem i łączymy z pomidorami i sokiem oraz ketchupem. Mozzarellę kroimy w małą kosteczkę. Ubijamy pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, dodajemy do niej przyprawy i zioła i mieszamy łyżką. Pianę dokładamy do warzyw (nie odwrotnie) i delikatnymi ale energicznymi ruchami wszystko mieszamy. Dokładamy makaron i ser wg naszych upodobań (tzn. ja lubię wymieszać całość razem i zostawić kilka makaroników na wierzchu, ale np. moja rodzinka woli makaron z warzywami pod serową pierzynka). Pieczemy ok 20 minut w 180 st. Podajemy z dobrym ketchupem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu