ßßß Cookit - przepis na Pasta z szałwiowo-orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami

Pasta z szałwiowo-orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dominika 'Jagoda' Popławska
Fot. Dominika 'Jagoda' Popławska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pieczone pomidory :
2 szklanki pomidorków koktajlowych (np. daktylowych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 gałązki tymianku
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Pesto:
szklanka natki pietruszki
1/2 szklanki listków szałwii
3 obrane ząbki czosnku
50 g pokruszonego sera parmezan
3/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
1/4 do 1/2 szklanki oliwy extra virgin
sól morska
świeżo zmielony pieprz
450 g makaronu fettuccini (lub innych szerszych wstążek jak tagliatelle czy pappardelle)
1/2 szklanki sera ricotta (lub mascarpone)
Pasta z szałwiowo-orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami - sposób przygotowania: 1. Nagrzać piekarnik do 200°C. W małym naczyniu do pieczenia wymieszać pomidorki z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż skórka pomidorków będzie lekko pomarszczona i przypieczona. 2. W międzyczasie przygotować pesto: w blenderze umieścić natkę, szałwię, czosnek i parmezan. Miksować, aż wszystko będzie dokładnie rozdrobnione. Dodać uprażone orzechy, ponownie zmiksować. Następnie powoli wlewać partiami oliwę do otrzymania preferowanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 3. Ugotować fettuccini. Odcedzić, zachowując szklankę płynu, w którym gotował się makaron. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać ser ricotta oraz pół szklanki pesto, wymieszać. Dodać trochę wody z gotowania fettuccini do uzyskania luźniejszej konsystencji sosu. Następnie dodać nieco więcej pesto do smaku. 4. Pastę podawać z wyłożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami. Można posypać tartym parmezanem i kilkoma listkami bazylii.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169779195/pasta z szalwiowo orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami/p