ßßß
 
            
         Fot. Dominika 'Jagoda' PopławskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pieczone pomidory :2 szklanki pomidorków koktajlowych (np. daktylowych)2 łyżki oliwy z oliwek2-3 gałązki tymiankusól morskaświeżo zmielony pieprzPesto:szklanka natki pietruszki1/2 szklanki listków szałwii3 obrane ząbki czosnku50 g pokruszonego sera parmezan3/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich1/4 do 1/2 szklanki oliwy extra virginsól morskaświeżo zmielony pieprz450 g makaronu fettuccini (lub innych szerszych wstążek jak tagliatelle czy pappardelle)1/2 szklanki sera ricotta (lub mascarpone)Pasta z szałwiowo-orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami - sposób przygotowania: 1. Nagrzać piekarnik do 200°C. W małym naczyniu do pieczenia wymieszać pomidorki z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż skórka pomidorków będzie lekko pomarszczona i przypieczona. 2. W międzyczasie przygotować pesto: w blenderze umieścić natkę, szałwię, czosnek i parmezan. Miksować, aż wszystko będzie dokładnie rozdrobnione. Dodać uprażone orzechy, ponownie zmiksować. Następnie powoli wlewać partiami oliwę do otrzymania preferowanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 3. Ugotować fettuccini. Odcedzić, zachowując szklankę płynu, w którym gotował się makaron. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać ser ricotta oraz pół szklanki pesto, wymieszać. Dodać trochę wody z gotowania fettuccini do uzyskania luźniejszej konsystencji sosu. Następnie dodać nieco więcej pesto do smaku. 4. Pastę podawać z wyłożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami. Można posypać tartym parmezanem i kilkoma listkami bazylii.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Fot. Dominika 'Jagoda' PopławskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pieczone pomidory :2 szklanki pomidorków koktajlowych (np. daktylowych)2 łyżki oliwy z oliwek2-3 gałązki tymiankusól morskaświeżo zmielony pieprzPesto:szklanka natki pietruszki1/2 szklanki listków szałwii3 obrane ząbki czosnku50 g pokruszonego sera parmezan3/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich1/4 do 1/2 szklanki oliwy extra virginsól morskaświeżo zmielony pieprz450 g makaronu fettuccini (lub innych szerszych wstążek jak tagliatelle czy pappardelle)1/2 szklanki sera ricotta (lub mascarpone)Pasta z szałwiowo-orzechowym pesto i pieczonymi pomidorami - sposób przygotowania: 1. Nagrzać piekarnik do 200°C. W małym naczyniu do pieczenia wymieszać pomidorki z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż skórka pomidorków będzie lekko pomarszczona i przypieczona. 2. W międzyczasie przygotować pesto: w blenderze umieścić natkę, szałwię, czosnek i parmezan. Miksować, aż wszystko będzie dokładnie rozdrobnione. Dodać uprażone orzechy, ponownie zmiksować. Następnie powoli wlewać partiami oliwę do otrzymania preferowanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 3. Ugotować fettuccini. Odcedzić, zachowując szklankę płynu, w którym gotował się makaron. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać ser ricotta oraz pół szklanki pesto, wymieszać. Dodać trochę wody z gotowania fettuccini do uzyskania luźniejszej konsystencji sosu. Następnie dodać nieco więcej pesto do smaku. 4. Pastę podawać z wyłożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami. Można posypać tartym parmezanem i kilkoma listkami bazylii.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu