ßßß
 
            
         Fot. Paweł Kiszkiel / AGPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Fot. Paweł Kiszkiel / AGPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 pomidory Costoluto Fiorentino (lub inne mięsiste Zapotec; Master; Palla di Fuoco)1 świeża bagietkaNa masło ziołowe:1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli10 dag masła3 łyżki posiekanej natki2 łyżeczki posiekanego tymianku2 łyżeczki startej skórki cytrynowejduża szczypta pieprzuPieczone pomidory z masłem ziołowym - sposób przygotowania: Robimy masło ziołowe: rozcieramy czosnek z solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do mięsa albo ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą oliwą i posypany bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 pomidory Costoluto Fiorentino (lub inne mięsiste Zapotec; Master; Palla di Fuoco)1 świeża bagietkaNa masło ziołowe:1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli10 dag masła3 łyżki posiekanej natki2 łyżeczki posiekanego tymianku2 łyżeczki startej skórki cytrynowejduża szczypta pieprzuPieczone pomidory z masłem ziołowym - sposób przygotowania: Robimy masło ziołowe: rozcieramy czosnek z solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do mięsa albo ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą oliwą i posypany bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu