ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 cebuleoliwa extra vergine4 filety anchois w oliwie3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszkisól i pieprz100 ml białego wina2-4 dzwonka halibuta (łącznie około 750 g)Halibut w sosie sardelowym - sposób przygotowania: Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy w 2 łyżkach oliwy. Dodajemy opłukane i pocięte filety z anchois oraz natkę. Mieszamy, aż anchois się rozpuszczą. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, wlewamy wino i odparowujemy o połowę. Na sosie układamy posolone dzwonka halibuta. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, przykrywamy ją pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy rybę 15-20 minut w temperaturze 130 stopni C. Jeśli nie można jej włożyć do piekarnika, przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim rybę, przykrywamy i zapiekamy. Nie warto przełamywać słonego posmaku sardelowego sosu nutami wina dojrzałego. Lepiej coś wysmukłego, dobrze kwasowego. Coś z Loary, jeśli muscadet, to ten od Jo Landrona, np. Amphibolite (ok. 60 zł), albo jakiś Sauvignon z Touraine.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu