Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tadeusz
PióroCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 spore bulwy
kopru włoskiego
oliwa extra vergine3-4
polędwiczki z
dorsza lub 4 filety z
okonia morskiego (razem około 750 g)
sól i
pieprzOkoń morski lub
dorsz pieczony z
koprem włoskim - sposób przygotowania: Bulwy
kopru przepoławiamy pionowo, wycinamy głąby, szatkujemy cieniutko. W 2 łyżkach
oliwy podsmażamy kilka minut
koper, dolewamy pół szklanki
wody i dusimy pod przykryciem 20-30 minut, aż będzie całkiem miękki, w razie potrzeby dolewając więcej
wody. Następnie solimy i na większym ogniu gotujemy, mieszając, aż płyn z patelni wyparuje, a
koper się zrumieni. Posypujemy
pieprzem, mieszamy i układamy na koprze posoloną
rybę. Dalej postępujemy tak samo, jak w poprzednim przepisie, z tym że czas pieczenia będzie o parę minut krótszy.
Koprowy anyżek plus dość solidne
mięso dorsza równa się
wino z południa. Białe cčtes-du-rhčne byłoby odpowiedniej wagi. W wersji droższej białe châteauneuf-du-pape (ale wtedy już 120 za bardzo dobre papieskie od Xavier Vins).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu