ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 spore bulwy kopru włoskiegooliwa extra vergine3-4 polędwiczki z dorsza lub 4 filety z okonia morskiego (razem około 750 g)sól i pieprzOkoń morski lub dorsz pieczony z koprem włoskim - sposób przygotowania: Bulwy kopru przepoławiamy pionowo, wycinamy głąby, szatkujemy cieniutko. W 2 łyżkach oliwy podsmażamy kilka minut koper, dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20-30 minut, aż będzie całkiem miękki, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Następnie solimy i na większym ogniu gotujemy, mieszając, aż płyn z patelni wyparuje, a koper się zrumieni. Posypujemy pieprzem, mieszamy i układamy na koprze posoloną rybę. Dalej postępujemy tak samo, jak w poprzednim przepisie, z tym że czas pieczenia będzie o parę minut krótszy. Koprowy anyżek plus dość solidne mięso dorsza równa się wino z południa. Białe cčtes-du-rhčne byłoby odpowiedniej wagi. W wersji droższej białe châteauneuf-du-pape (ale wtedy już 120 za bardzo dobre papieskie od Xavier Vins).Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu