ßßß Cookit - przepis na Rożki z oliwkami i anchois

Rożki z oliwkami i anchois

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Lukasz Zandecki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
500 g dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek bazylii
4 filety anchois
250 g mrożonego ciasta francuskiego
sól
pieprz
1 żółtko
Rożki z oliwkami i anchois - sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych pomidorów. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o ostrym brzegu wycinamy cztery okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem i pieczemy przez 25 min.
Jeśli chcesz, możesz dodać do niej sporą ilość białego wina, ale bez tego też smakuje wyśmienicie. Podawaj ze złocistymi grzankami, posypaną serem i zapieczoną. ok 1 kg cebuli 3 gałązki tymianku 2 liście laurowe 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjo
kurczaka z szynką parmeńską i figami Cykorie po flamandzku Szpinak z wędzoną mozarellą Sałatka z liśćmi rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Rożki z oliwkami i anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem bakaliowym Key lime pie - ciasto cytrynowe
9 sposobów na oliwki
. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo pyszności - od smakowitych tart po ekspresowe przekąski (w sam raz na wizytę niespodziewanych gości). Rożki z oliwkami i anchois 500 g dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 100 g
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-11953012/rozki z oliwkami i anchois/p