ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)200 g mrożonego ciasta francuskiego350 g pomidorków koktajlowych30 g zielonych oliwek bez pestek2 pęczki szczypiorku2 łyżki pesto ze słoiczka150 g startego ementalerasólpieprz1 łyżka ziół prowansalskichTarta na cieście francuskim z pomidorami i oliwkami - sposób przygotowania: Ciasto rozmrażamy. Pomidorki myjemy. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno siekamy. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na placek o średnicy 30 x 30 cm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Na wierzchu układamy pomidorki, oliwki, smarujemy pesto i posypujemy szczypiorkiem oraz startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez 25 minut. Wyjmujemy tartę z pieca, po lekkim wystudzeniu podajemy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu