ßßß
 
            
         Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)600 g oczyszczonych (mogą być surowe lub obgotowane) krewetek black tiger600 g białych małży (np. vongole)10-15 łyżek oliwy4 łyżki masła1 cebula5 ząbków czosnku1 pęczek kolendrysól i pieprz1/2 szklanki białego winado smaku sok z cytrynyBiałe małże i krewetki dla poety - sposób przygotowania: Jeśli używamy mrożonych krewetek i małży, wcześniej je rozmrażamy (małże w wodzie) i dokładnie płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy posiekaną kolendrę, małże i krewetki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie małże się otworzą (nie należy jeść tych, które pozostaną zamknięte), wlewamy wino i sok z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)600 g oczyszczonych (mogą być surowe lub obgotowane) krewetek black tiger600 g białych małży (np. vongole)10-15 łyżek oliwy4 łyżki masła1 cebula5 ząbków czosnku1 pęczek kolendrysól i pieprz1/2 szklanki białego winado smaku sok z cytrynyBiałe małże i krewetki dla poety - sposób przygotowania: Jeśli używamy mrożonych krewetek i małży, wcześniej je rozmrażamy (małże w wodzie) i dokładnie płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy posiekaną kolendrę, małże i krewetki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie małże się otworzą (nie należy jeść tych, które pozostaną zamknięte), wlewamy wino i sok z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu