ßßß
Są to mięczaki zamieszkujące środowisko wodne wszystkich szerokości geograficznych. Mogą występować w przybrzeżnych płyciznach wód morskich lub w morskich głębinach i wodach słodkich. W Polsce małże określa się także terminem „omułki” czy „mule” lub „bouchot” od miejsca, do którego doczepia się mięczak przeznaczony do hodowli. Jest to po prostu celowo wbity w dno morskie drąg. Małże od wieków były pożywieniem rybaków i marynarzy.
Małże zalicza się do owoców morza, dlatego można je łączyć z innymi tego typu produktami. Elementem kulinarnym małży jest mięso pochodzące z wnętrza muszli. Może ono być koloru żółtego, czerwonego bądź pomarańczowego.
Małże gotuje się w skorupie, którą przed ugotowaniem należy oczyścić z zewnątrz. Mięczaki gotuje się bez użycia wody, ponieważ podczas obróbki termicznej wydziela się sok. Gotowanie trwa zaledwie 2 minuty i w tym czasie skorupa powinna się otworzyć. Jeśli tak się nie stanie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że małża nie jest świeża. Do spożycia nie nadaje się mięczak, którego skorupa już po zakupieniu jest otwarta lub pęknięta.
Małże należy przygotowywać z dodatkiem wermutu lub białego wina. Można je dusić w towarzystwie przypraw: szalotki, czosnku czy ziół. Azjatyckiego charakteru nabiorą małże doprawione kokosem, imbirem, trawą cytrynową lub chili. Małże należy dusić krótko, gdyż dłuższa obróbka termiczna grozi przegotowaniem i mięsko stanie się gumowate. Małże spożywa się specjalnymi sztućcami albo samą skorupką. Małże można również jeść na surowo, zapiekać, gotować na parze, smażyć czy marynować. W Stanach Zjednoczonych małże spożywa się w zupie o nazwie „clam chowder”, w skład której oprócz mięsa małży wchodzi mleko lub śmietana, ziemniaki oraz bekon. Inne odmiany tej zupy dopuszczają dodanie pomidorów czy pozostaniu przy konsystencji bulionu. W Hiszpanii popularnym daniem jest paelle marinara: danie podawane na patelni, na której umieszcza się ryś, a na nim owoce morza, w tym małże. Pomysł na spaghetti z małżami to: makaron, małże, szynka parmeńska, ser parmezan, czosnek, cebulka i białe wino. Małże świetnie smakują w sałatce z pomidorem, rukolą, kiszonym ogórkiem, papryką, bazylią, doprawioną sosem winegret. Warto spróbować małży duszonych na parze z warzywami czy małży w sosie curry. Można je zapiec z serem w maśle czosnkowym.
Małże zalicza się do afrodyzjaków. Są bardzo zdrowe: bogate w kwas omega-3, witaminy z grupy B – niacynę, witaminę PP, B12. Przeciwdziałają one anemii i chorobom neurologicznym. Zawierają też witaminy A i D. Małże morskie są bogate w wapń, który wpływa na kości oraz w cynk odpowiedzialny za stan włosów skóry oraz za popęd seksualny. Mają sporo jodu, żelaza, magnezu, selenu i fluoru. Obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają nowotworom.
Porcja: 55g Kalorie: 68 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów12 kcal
z białek38 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,5E-05 g
Objętość54 g/m3
Food folate7,7E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,676 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,515 μg
Tłuszcz2 g
Tłuszcze nasycone0,438 μg
Węglowodany3 g
Total Folate1E-05 μg
Cukier0 g
Białko0,0089 g
Tryptofan0,145 g
Treonina0,393 g
Izoleucyna0,398 g
Leucine0,661 g
Lysine0,654 g
Metionina0,293 g
Cystyna0,152 g
Fenyloalanina0,328 g
Tyrosine0,312 g
Walina0,412 g
Arginina0,667 g
Histydyna0,174 g
Alanina0,528 g
Kwas asparaginowy0,885 g
Kwas glutaminowy1,3 g
Glicyna0,48 g
Prolina0,469 g
Seryna0,407 g
A5,8E-05 μg
B13,9E-05 mg
C0,0046 mg
B62,7E-05 mg
E0,000393 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol5,5E-06 μg
B30,000849 mg
B122,2E-05 μg
B20,000104 mg
B50,000192 μg
B92,5E-06 μg
K1,4E-07 μg
Retinol5,8E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)192 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,132 mg
Omega-60,352 mg
Fosfor0,133 mg
Magnez0,01 mg
Potas0,238 mg
Sód0,11 μg
Wapń0,032 mg
Żelazo0,0062 mg
Cynk0,000705 mg
Mangan0,000241 μg
Miedź0,000209 μg
Selen2E-05 μg
Cholesterol0,025 μg
Objętość(ml)0 ml