ßßß
Fot. zetaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag bobu (może być mrożony)2 łyżki czarnych oliwek bez pestek2 strąki czerwonej papryki z oliwnej zalewy cebulapo 2 łyżki jasnego sosu sojowego i soku z cytrynygarść rukoli2-3 ząbki czosnku3 łyżki oliwyświeży lub suszony cząbersólpieprzSałatka z bobu z oliwkami - sposób przygotowania: Umyty bób wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 15 min (mrożony trochę krócej), po czym odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Rukolę wypłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać przygotowane składniki, oprószyć cząbrem (najlepiej, by były to świeże posiekane listki), polać sosem sojowym wymieszanym z oliwą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli trzeba, doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu